I den värsta krisen växer den största kreativiteten

Nu är det inte bara vår bransch, utan hela samhället som är i underläge. Och leder matchen just nu, det gör Covid19. Och det rätt stort, skriver Niclas Rahm, CCO, på Eventyr i en krönika.

Peter Forsberg hade en fantastisk blick för spelet. Han kunde från ingenstans och i underläge helt plötsligt se någonting som ingen annan såg, och lyckas vända en hel match. Split vision. Magiker. Han är min absolut största idol genom tiderna.

Coronaviruset mot världen

Vi ser flera industrier och branscher med enorma utmaningar just nu. Hela länder stänger ner, människor förlorar sina jobb och kartan kommer för alltid ritas om. Det kommer att finnas ett före och ett efter coronaviruset. Det vet vi med säkerhet.

Just nu befinner vi oss mitt i en global chock som paralyserat det mesta och de flesta. Kvicksand, slow motion och surrealistiskt helt stilla.

Jag hatar det. Förutom den enorma förvåningen att det inte tar mer än ett par veckor för en friterad fladdermusvinge att sätta hela jorden ur spel, så finns också rädslan att coronaviruset ska ta livet från någon man håller nära.

Och efter det finns en enorm sorg och ilska över att se hur företagare och entreprenörer, som vigt och investerat varenda timma, krona och själ i sina drömmar, gå i kras. Jag lider med er alla.

Mitt hat övergår till frustration och ur den föds en revanschlust. Så har det alltid varit för mig. Jag accepterar helt enkelt inte nederlag. Jag börjar direkt tänka lösning. Om inte det här fungerar nu, vad skulle då fungera? Om inte det, så vad? Och så fortsätter det.

Konsten att se möjligheterna

Min kreativitet växer i de tuffaste utmaningarna. Det har den alltid gjort. Jag drivs av att ifrågasätta, klura och tänka nytt. Och nu är det ett måste för rätt många, och det bästa av allt är – att rätt många också gör det.

Jag ser hur människor sträcker ut en hand för att försöka hjälpa varandra på ett sätt som jag inte sett förut. Hur vi rör oss och letar nya vägar framåt.

Det är fantastiskt fint att se hur företag och branscher, som annars inte verkar i samma cirklar, nu går samman och hittar nya innovativa lösningar. Hur annars konkurrerande verksamheter samtalar och diskuterar nya vägar ihop. Den ena kreativa idén efter den andra. Hur alla vill att alla hjul ska börja snurra igen. Att allt ska vara som vanligt. Att allt det som pågår just nu, bara skulle vara ett dåligt skämt.

Tvingats tänka utanför boxen

LinkedIn och mailkorgen fylls av fantastiska lösningar, där alla har tvingats tänka utanför boxen och gamla invanda tankemönster. Instagramflödet exploderar av både skämt och allvar. Vi skämtar om toalettpapper, skrattar, gråter och försöker. Och ur de försöken och idéerna, så kommer hoppet igen.

Jag sitter och gläds åt alla sjukt kreativa genier som finns där ute. Hur alla hittar nya sätt att sälja, köpa, kommunicera och leva. Nya sätt att fungera och driva sina verksamheter.

Pandemin kommer driva branscher framåt

Pandemin kommer inte bara slakta. Den kommer även utveckla och driva många branscher framåt, för att vi tvingats hitta nya vägar. I allt mörker börjar jag se möjligheter. Jag vet att ljuset i tunneln kommer, även fast det är kolsvart just nu. Och när vi ser ljuset igen, wow – vad vi alla kommer lyfta igen.

Nu är tiden inne att bara ösa på med galna, nya idéer. Testa nya sätt. Inga idéer eller förslag är dåliga, förutom de som inte ges.

Ställer om

På Eventyr har vi nu blixtsnabbt lagt om vårt fokus, för att fortsätta hjälpa våra kunder att producera sina möten. När det fysiska live-mötet inte är möjligt, har vi sett till att paketera om kommunikationen till nya kanaler. För att fortsätta inspirera och engagera. Aldrig stanna.

Vi tillhör en av de mest kreativa branscherna. Nu måste vi också gå samman och visa att vi verkligen lever upp till det. Jag säger inte att vi är lösningen på allt, men jag vägrar vara en del av problemet.

Vi kommer att lyckas.

Måste spela som Foppa

Peter Forsberg är en av vår generations största talanger, absolut. Men det som kännetecknade honom allra mest var hans vinnarskalle. Det spelade liksom ingen roll hur mycket han låg under. Fanns det tid kvar att spela, då spelade han för att vinna varenda sekund. I alla lägen, i alla matcher. Och det är det vi också måste göra nu. I de värsta förutsättningarna, växte hans kreativitet. Vår också.

Nu har vi en match att spela. För det är precis så vi kommer att vinna den, tillsammans.

Nu drar vi alla på oss tröja nummer 21, släpper sargen och knyter på grillorna.

Foto: Abraham Engelmark

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr