HeY Sara Damber

Friends grundare Sara Damber har sedan 1997 brunnit för att stoppa mobbningen. Idag är hon styrelseordförande och fokus ligger på att höja rösten, öka på takten och förändra samhället till det bättre. Vi har tagit ett snack med Sara.

E: HeY Sara, du grundade Friends 1997, hur kommer det sig?
Jag ville stoppa mobbningen, för att inget barn ska behöva uppleva det jag gjorde i skolan, men då, mitten av 90-talet var det ingen annan barnrättsorganisation var intresserad av mina planer. Då startade jag en egen organisation.

E: Du har efter 4 år nu kommit tillbaka som styrelseordförande, hur ser du på Friends arbete framåt?
Det känns så spännande och kul att vara tillbaka. Världen står inför stora utmaningar, där utanförskap och mobbningen ökar, mer rädslor och fördomar som skapar klyftor och polarisering. Därför är Friends arbete viktigare än någonsin. Vi måste höja rösten, öka takten och se till att vår kunskap finns tillgänglig för alla.

E: Vad är utmaningarna med att driva en stiftelse?
Att ta på sig en vision att förändra samhället till det bättre är naturligtvis både utmanande och utvecklande. Det viktigaste är att lyckas samarbeta med olika samhällsaktörer, identifiera finansiering och partnerskap samt hela tiden driva kvalitativt utvecklingsarbetet och kompromisslöst vara lojal till ens vision/syfte.

E: När gav du ett ”Hej” senast som gjorde skillnad?
Idag påväg till jobbet stannade jag till vid en kvinna som satt insvept i en plastsäck, frågade om hon frös, om jag kunde göra något. Tyvärr kan jag inte ändra hennes fruktansvärda situation men jag kan med ett litet hej i alla fall visa att jag ser henne. Visa medmänsklighet och närvaro.

E: Hur kan man som företag vara med i kampen mot mobbning?
Utan partnerskap och företagsansvar är vi chanslösa i kampen mot mobbning och diskriminering. Det är bara tillsammans vi kan göra skillnad. Det viktigaste är att som vuxen alltid föregå med gott exempel, att vara den person som vi vill att våra barn ska vara. Att så upp för rättvisa och alltid säga ifrån om någon blir utsatt.

E: Sedan 2016 har ni sålt Snällkalendrar när julen kommer stundande, vilken är din favoritgärning från tidigare år?
Lucka från 2018. “Be om ursäkt” – att be om förlåtelse, att själv ta ansvar och visa att du kan göra fel tycker jag alltid är så oerhört viktigt. Något jag pratar ofta om med mina barn. Att även vi föräldrar vuxna gör fel och behöver be om ursäkt.

Köp din snällkalender här!

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr