HeY Rawstraw

Eventyr brinner för företagande och har sedan några år tillbaka samarbetat med UF, Ung Företagsamhet. Vi tog oss ett snack med Rawstraw, SM vinnarna 2019.

E: Hey Rawstraw, vilka är ni?
Vi är det första svenska företaget som tillverkar 100% naturliga sugrör av skånsk råghalm. De som står bakom företaget är Josephine Daly Tempelaar, Anna von Groß och Elise Lindow från Höllviken utanför Malmö.

E: Ni har vunnit SM guld i ”Årets UF-företag” tillsammans med ett gäng andra priser. Varför tror ni att ni vann?
Vi tror att vi vann då vår produkt ligger helt rätt i tiden. För att skapa ett framgångsrikt företag idag handlar det inte bara om ekonomisk, utan även om social och ekologisk hållbarhet, vilket var viktigt för oss. Så en bra och hållbar produkt i kombination med att vi alla jobbade hård för våra mål, la ner mycket tid på vårt företag och verkligen brann för vår idé, var nog det som gjorde att det gick bra för oss!

E: Berätta om idén bakom Rawstraw?
Vi visste att vi ville skapa ett hållbart företag som kunde göra världen lite bättre. När vi bestämt oss för att vi ville lösa problemet som just plastsugrör utgör på miljön, tänkte vi först skapa ett helt nytt material. Vi köpte maizena, gelatin och äpplen och använde ugnen samt pastamaskinen hemma i Annas kök för att baka ihop detta till sugrör. Detta blev såklart en enda röra, och just då kom Annas mamma hem. Hon frågade vad det var vi höll på med och då Annas pratar tyska med sin mamma svarade hon med det tyska ordet för sugrör, “Strohhalm”. Direktöversatt betyder detta ordet halmstrå, och vi alla började fundera på varför det hette just “halm”. Vi kontaktade bönder för att fråga om vi skulle kunna få testa lite av deras halm för att klippa och använda som sugrör, och när vi insåg att det faktiskt fungerade hade vi skapat vår produkt!

E: Vad lockas ni av med att driva eget företag?
Det är nog känslan av att få skapa något helt eget. Den bästa känslan är att se våra sugrör användas någonstans och veta att det är vi som skapat företaget bakom dem. Sedan är det även otroligt lärorikt, både på ett professionellt och personligt plan.

E: Hur ser er resa ut framåt?
Vi är mitt uppe i skapandet av ett aktiebolag och vill fortsätta sälja våra sugrör över hela Sverige, Norden och Europa!

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr