HeY Kanelbullen

På fredag den 4e oktober är det Kanelbullens dag. Förutom den självklarheten att kanelbullar är gott, vet du varför vi firar denna högtidsdag? Vi tog ett snack med kanelbullen själv för att reda ut historien.

E: HeY kanelbullen, vem är du?
Jag är svenskarnas favoritfika. Jag är rund och god, med en saftig fyllning.

E: Hur kommer det sig att du har en egen dag, den 4e oktober?
Dagen instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet som historiskt var en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen var att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med särskilt fokus på kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin.

E: Hur många bullar går åt på kanelbullens dag?
Det säljs cirka 6,5-7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. Samma dag äter 51 procent av svenskarna minst en kanelbulle, och idag bjuder minst hälften av alla arbetsgivare sina anställda på kanelbullar på Kanelbullens dag.

E: Det dyker ständigt upp nya trendiga varianter på semlor, hur ser det ut med kanelbullevarianter?
Förutom själva innehållet i degen kan du välja att fylla dina bullar med det mesta. Dessutom finns det otaliga sätt att baka ut bullarna på och du kan göra allt från längder till snurror och knyten eller bara skära dem. Bara fantasin sätter gränserna. Men på senaste år har vi sett trender som kanelbullesemla, kanelbulletårta och kanelpretzel.

E: Varför ska man äta en bulle på fredag?
Det finns många artiklar om att kanel är nyttigt för hjärtat, kardemumma bra för magen, det är socialt att fika mm. Men det finns bara en riktigt bra anledning. Det är för jäkla gott!

Tack kanelbullen och glad kanelbullensdag!

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr