Hey Julia

Julia är en av skådespelarna som vågade ta ton under Metoo rörelsen och är nu mitt uppe i klippningen av sin TV serie "Heder". Eventyr tog ett snack med aktuella Julia Dufvenius.

Hey Julia Dufvenius! Vem är du?
J: Hej! Jag är skådespelare och tillhör Dramatens fasta ensemble sedan 20 år. En del känner nog igen mig från film och olika TV-serier också.

Vad gör du just nu?
J: Just precis nu är jag på väg för att klippa en TV-serie som kommer på 3:an i höst. Det är en thriller som jag både medverkar i och producerar. Håll utkik efter ”Heder”.

Man har läst en hel del om dig den senaste tiden. Framförallt har du uttalat dig om “Metoo” och om den arbetssituation som många kvinnliga kulturarbetare lever i.
J: ja, det är ju inget som är unikt för oss som arbetar med kultur men jag, precis som flera av mina kollegor, känner att det räcker nu, det får vara nog. Vi är många som arbetar under maktstrukturer som är enormt förlegade. Inom film, TV och teater handlar det inte bara om arbetssituationen. Ett annat exempel är innehåll, det vi spelar och kommunicerar. Det är många gånger alldeles för få kvinnliga roller och alldeles för ofta stereotyper. Allt vi gör, allt vi kommunicerar förstärker, eller i bästa fall, förändrar den situation vi befinner oss i.

Eventyr har ett nära samarbete med antimobbningsorganisationen Friends. Vad tycker du att man ska göra när man ser att nån behandlas illa?
J: Jag är övertygad om att alla vet vad som måste göras. Man måste våga säga ifrån. Det handlar om engagemang och att om jag höjer min röst så kommer andra också att göra det. Då kan vi nå en förändring.

Du, precis som Eventyr, arbetar med projekt i många olika sammanhang. Vad är viktigt för att få en sund och kreativ miljö?
J: Jag är övertygad om att olikheter skapar en kreativ miljö. Olika åldrar, olika bakgrund, olika kulturer, kön och läggning. Det i kombination med ett bra ledarskap och tydliga värdegrunder. Högt i tak men också tidigt och genom hela processen visa vad som är OK och inte.

Fakta:
Namn: Julia Dufvenuis
Ålder: 43 år
Bakgrund: Slog igenom med SVT serien Glappet och sedan medverkat i en rad Tv-serier och föreställningar på Dramaten

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr