HeY Jens Dolk

Jens Dolk utmanar restaurangvärlden och banar väg för en grönare riktning. Genom sitt koncept "We fight food waste" jobbar restaurangerna för att minska matsvinnet och på riktigt skapa en hållbarare matkedja. Vi har tagit ett snack med Jens som ett steg i vår satsning att skapa hållbarare event och möten.

E: HeY Jens, vem är du?
J: El-tele-teknikern som blev kyparen, som blev vingubben, som blev vinskribenten, som blev vin-TV-gubben som blev bricklunchkrögaren…

E: På dina restauranger finns det ett genomgående hållbarhetstänk, berätta!
J: K-märkts restauranger bygger på att minska matsvinnet – vi kallar det “We Fight Food Waste”. Vi är inte svanen-märkta eller ekocertifierade – istället har vi några egna märkliga metoder för att driva våra sju caféer, restauranger och eventlokaler hållbart. Bland annat jobbar vi menylöst. Genom att inte lova vad vi skall servera så kan vi ta tillvara på de resurser som finns där och då -> hållbart. Vi kallar det “Chefs Choice”. Våra luncher betalar man per vikt – det gör att vi ihop med våra gäster tar ansvar för att det som läggs på tallriken hamnar i magen och inte i soptunnan. Vi serverar också våra lunchbufféer bak-och-fram, med grönsakerna först för att genom nudging styra vi in våra gäster på en nyttigare lunch – både för dem själva och vår jord.

E: Hur kan man som eventbeställare förändra sitt beteende och tänka mer hållbart?
J: Man måste våga leva som man lär. Man kan inte ha en hållbarhetschef, ett kapitel om hållbarhet i sin årsredovisning och köpa ekologiskt dasspapper till toaletten samtidigt som man äter scampi på firmafesten.

E: Vad kan man som konsument göra hemma?
J: Man kan börja med att läsa det som faktiskt står. “Bäst före” betyder bäst före, inte “otjänligt efter”. Dofta och smaka på maten – det mesta håller betydligt längre än siffrorna på förpackningen. Kör en ”hänt-i-veckan-rätt” till lunch varje söndag. En omelett till exempel där alla små rester från veckan kan få åka med. Gott och hållbart.

E: Vad ser du för spännande trender när det kommer till mat och möten?
J: Vi går åt rätt håll. Prisa gud för den yngre medvetna gästen som vågar sticka ut hakan och beställa mer grönt och mindre animaliskt protein till firmafesten ellr kund arrangemanget. Vi kan inte rädda värden genom att några få blir veganer – men vi kan skapa stor förändring om alla börjar äta mer grönt. På K-märkt har vi en meny som vi kallar 85/15 som är just detta. 85% grönt, 15% protein.

E: Vilken är din favoritråvara just nu?
J: Pizzadeg. Har precis byggt en Napolitansk pizzeria på tomten hemma och just insett att deg inte bara är deg. Den perfekta degen är en konstform.

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr