HeY Digital Detox

En digital detox kan kännas både lockande och skrämmande. Men kanske är det just under semestern som du ska passa på att testa en scrollfri tillvaro. Frågan är om du vågar?

I och med skärmtids-rapporten som kommer varje vecka så kanske du har fått en bättre förståelse för hur mycket tid du lägger på din telefon dagligen. Eller så har du lyssnat på Anders Hansens sommarprat om hur vår mobilanvändning och ständiga uppkoppling stör vår koncentration. Oavsett så är sommaren en bra tid på året att testa på att minska skärmtiden. Precis som träning, kost och andra livsstilsförändringar behöver man inte gå all in på en gång. Men kanske är det det som skulle ge bäst effekt? Vi listar några steg till en mobilfriare sommar, välj själv vilka du följer.

 1. Stäng av pushnotiserna
  Du behöver inte veta när du får en ny like, mail eller kommentar. Låt det vänta tills du faktiskt tar upp telefonen och har mentalt avsatt tid för att titta på telefonen och dagens händelser.
 2. Inför telefontid
  Idag är det många barn som får begränsad skärmtid av sina föräldrar, kanske ska detsamma gälla dig? En stund på morgonen och en stund på kvällen kanske räcker för att du ska få den dos sociala medier du önskar och samtidigt kunna ge dagens händelser och sällskap all den uppmärksamhet de förtjänar.
 3. EN skärm i taget
  Tittar du på film, titta på film! Håll inte på att scrolla på telefonen och surfa på datorn samtidigt.
 4. Flightmode
  Vill du ha skärmfri tid men kunna ta bilder? Sätt på flightmode och slipp störande moment medan du tar bilder och njuter av vackra upplevelser.
 5. Skapa ett telefondagis
  Perfekt i sommarstugan, semesterhuset eller på utflykten. Lägg ner allas telefoner i lådan och fokusera på varandra istället för på telefonen. Steget att kolla på telefonen blir längre och du kanske hinner reflektera “varför” eller “behöver jag” innan du hinner fram till lådan.
 6. Rensa bland dina appar
  Vet du att tummen automatiskt kommer att öppna mailen? Flytta bort appen till en mapp längst bort på hemskärmen, eller radera den helt och hämta hem från molnet när du börjar jobba igen.
 7. Hej analogt!
  Kanske kliar det i fingarna efter saker att göra. Lös korsord eller sudoku, läs en bok, skriv dagbok, måla, spela brädspel eller läs en papperstidning (ja de finns fortfarande). Det fanns många alternativ till sysselsättning innan telefonerna, och många av dem är fortfarande ganska rogivande.

Glad (mobilfri) sommar önskar vi på Eventyr <3

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr