HeY Charbel Gabro

Charbel Gabro är föreläsaren som berör och utmanar. Charbel föreläser om mångfald, integration och inkludering och både ifrågasätter och skakar om publiken. Dessutom har han vunnit Årets talare – Genombrott 2018, Narrenpriset 2018 och Årets Unga Let’s Create Norrköping 2018. Vi har tagit ett snack med Charbel Gabro.

E: HeY Charbel Gabro, vem är du?
C: Tack för att vi börjar med den svåraste frågan först haha. I och med att jag är en person som levt olika sorter liv så har jag  lärt mig att uppskatta det jag har idag och försöker vända det dåliga som händer till något bra.

E: Hur kommer det sig att du började föreläsa?
C:Som ung växter jag upp i utanförskap med spelmissbruk och självmordstankar men kom till tro på Jesus och på en dag förändrades mitt liv Jag flydde från mitt gamla jag och fick möjligheten att arbeta med ungdomar och första dagen skulle jag berätta om mig själv. Direkt insåg jag att människor blev berörda när jag pratade och jag fick applåder. Detta gjorde jag i ca 10 år runt om i Sverige men på ideell basis. En dag fick jag  bensin ersättning och skämdes för att ta emot det. En annan gång fick jag ett jätte litet arvode och det chockade mig. Därefter googlade jag lite och insåg att det fanns människor som arbetade som föreläsare på heltid Det var ca 5 år sedan och då tänkte jag att jag också vill arbeta som föreläsare och på den vägen är det. Idag kan jag se hur scenen har hjälpt mig att sätta reparera mig själv samt att så många människor är i behov att få bli berörda.

E:Varför är det så viktigt att vi pratar om integration och inkludering?
C: Det handlar om mitt varför egentligen! Utanförskap, fattigdom och trauman gör så att många av oss första och andra generations invandrare hamnar i  psykisk ohälsa på grund av all frustration. För att inte fler familjer både föräldrar och barn ska ha hamna där behöver vi prata om dom svåraste frågorna så inte fördomar och segregationen blir ännu större. Om vi tystnar ner känsliga frågor så skjuter vi fram dessa utmaningar och ju längre tiden går desto svårare är det att lösa dom.

E: Vad vill du uppnå med ditt arbete?
C: Det är svårt att förklara det jag gör för det är mer som en show och föreställning. Men syftet är att jag vill avdramatisera kulturmöten för att skapa mer förståelse för människor som är olika, Det gör jag genom känslobaserade värderingsövningar och på så vis vill många av mina åhörare kommer göra den skillnaden alla andra pratar om för att . Jag vill även att människor ska kunna umgås med varandra trots olikheten samt att näringslivet på riktigt inser fördelen med mångfalden som finns i Sverige

E: Vad är det viktigaste individen kan göra för att bli bättre på att inkludera?
C: Att se sig själv som en viktig pjäs i inkluderingen för det är inte en politisk fråga utan den är på individnivå så frågan är hur kan jag och du bidra till att Sverige blir en bättre inkluderande plats. Att öppna upp sitt kontaktnät till andra som inte har konstruktiva relationer är en viktig nyckel att tänka på. Om man är en chef eller ansvarig rekryterare kan man ge chans till människor som sollas bort direkt på grund av namn eller meritlista under rekryteringen.

Jag  ger ett inkludering test till mina åhörare på föreläsningarna och även till dig som läsare nu som det sista i denna intervjun i en. Fråga dig själv. ”Hur ser din bekant krets ut?”

Om din bekant krets och dom du umgås med ser ut som dig, då är du katastrof på inkludering! Men om dom är annorlunda dig, både i utseende, etnicitet, religion och status så säger jag grattis, du är grym på inkludering!

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr