Glöm inte att säga “Hej”

Säg hej och avvakta med ditt maraton. Eventyr tipsar om hur man bäst kommer igång efter semestern när man inte kan gå tillbaka till sin arbetsplats utan än en gång ska installera hemmakontoret!

När vi var små var det alltid något speciellt med att komma tillbaka efter sommarlovet. En ny termin kunde innebära båda nya vänner, ämnen och lärare, kanske till och med en ny skola. Det fanns ett pirr i magen när man snörde på sig skorna och lastade ryggsäcken med nya block och pennor. 10 veckors sommarlov är ändå en ganska lång tid att vara ifrån sina vänner och mycket ska tas igen.

Det är nu mer än två sommarlov sedan Folkhälsomyndigheten rekommenderade att man, om möjligt, skulle jobba hemifrån. Många hade nog hoppats att vi skulle komma tillbaka till kontoren efter sommaren, men istället fick vi återigen ställa i ordning arbetsbordet hemma, fylla kaffetermosen och leta upp headsetet.

Att starta upp arbetet efter sommaren brukar underlättas av att man faktiskt fysiskt tar sig in till jobbet. Träffa kollegorna igen, dela lite sommarminnen och sedan sitta en stund och fundera på vilket lösenord man hade igen. En naturlig start och ett naturligt slut på arbetsdagen.

Det som blir speciellt i år är att många av de parametrar som brukar underlätta första dagarna tillbaka på jobbet är borta. Du ska vara kvar hemma i samma miljö du semesterlunkat i under sommaren men nu ska jobbfokuset upp till 110% och det är dags att leverera.

För att ni ska få en bättre start på veckan tänkte vi dela med oss av några tips, för att få vardagen att rulla lite enklare.

Börja på rätt nivå
En maratonlöpare som inte sprungit på ett par veckor ger sig inte ut och springer ett maraton det första hen gör. Ge dig tid att komma in i rutinerna, det kommer kännas lite ovant i början och det är helt okej.

Vikten av ett hej
Oavsett om ni sitter hemma eller inte, glöm inte bort vikten av ett hej. Relationen med dina kollegor, samarbetspartners och kunder är faktiskt viktigare än att du ska få en rivstart och ett försprång i jobbet. Säg hej, kolla läget och småsnacka lite. Det kommer du gynnas av längre fram.

Skapa rutiner- oavsett plats
Om du nu ska jobba hemifrån, skapa rutiner som göra att du ramar in arbetsdagen och skiljer den från en ledig dag. Bestäm vilken tid du ska börja, byt om från mjukiskläderna och ta kanske en promenad ”till jobbet” för att markera att du nu har börjat arbetsdagen. Lika viktigt är det att bestämma och markera när dagen är slut.

Prioritera och starta smart
En att-göra-lista brukar underlätta uppstarten efter semestern. Ett knep är att beta av några mindre och enklare uppgifter först för att få känslan av tidig framgång.

Förläng semesterkänslan
Det är fortfarande ganska härligt väder ute så passa på att göra sådant som laddar på energikontot inför hösten. Middagar ute, ett kvällsbad, en cykeltur i kvällssolen eller en lunch på balkongen med en kollega eller vän i luren.

Till sist vill vi vända oss till dig som är chef eller företagsledare. Bara för att ni inte får samlas i större grupper eller jobba från kontoret betyder inte det att behovet av kommunikation är borta. Vilken typ av kommunikation har dina anställda behov av idag? Hur håller ni motivationen uppe och ser till att ni får den där drömstarten som ni önskar i höst? Hur får ni med alla på tåget? Precis som ni tar hjälp när det ska ordnas stora möten och konferenser bör ni ta hjälp med kommunikationen även i höst, det är kanske i år den är som viktigast. Det är bara att höra av er så hjälper vi er att skapa starkare upplevelser och smartare kommunikation, live, digitalt och socialt!

Välkommen tillbaka, nu skapar vi en magisk höst tillsammans!
//Vännerna på Eventyr

[addtoany]
Copyright © 2021 Eventyr